Selden Sonra yapılması Gerekenler
- Evinize, yalnızca yetkililer güvenli olduğunu söylediğinde geri dönün.
- Karanlıktaysanız mum yerine el feneri kullanın.
- Gaz sızıntılarına karşı tedbirli davranın. Gazın kapalı olduğundan ve alanın gerektiği gibi havalandığından emin olmadıkça sigara içmeyin.
- Bir yetkili tarafından kontrol edilene kadar elektrik hatlarından uzak durun.
- Sel sularıyla temas etmekten kaçının. Çeşitli bulaşıcı organizmaların genellikle taşkın suyunda gelişerek, insan sağlığını tehdit ettiğini aklınızda bulundurun.
- Taşkınla gelen çamur, lağım suyu ve kimyasal maddeler içerebilir. Sel suyuna temas etmiş olan her şeyi temizleyin ve dezenfekte edin.
- Konserve dahil su ile temas etmiş bütün gıda malzemelerinizi atın.
- Su baskınlarının azaldığı alanların risk barındırabileceğini unutmayın. Örneğin hasar görmüş yollar, araçların ağırlığı altında çökme tehlikesi oluşturabilir(4).
- Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Doç. Dr. Emin Özdamar vd. Afet Zararlarını Azaltmanın Temel İlkeleri, JICA Türkiye Ofisi, Mart 2008 Ankara
- Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu, Sel, Heyelan ve Çığ için Risk Yönetimi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Sel – Heyelan – Çığ Sempozyumu, 2007 Samsun
- Hepimiz için ABC Afete Hazırlık El Kitabı, Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Afete Hazırlık Eğitim Birimi
- Şiddetli Yağış ve Sel Riskine Karşı Alınacak Önlemler, Tepe Güvenlik ( https://www.tepeguvenlik.com.tr/siddetli-yagis-ve-sel-riskine-karsi-alinacak-onlemler)