Evde Tehlike Avı
Kolonlar, kirişler ve taşıyıcı duvarlar gibi binanın taşıyıcı sistemi dışında ki tüm eşyalar yapısal olmayan risk unsurudur. Aydınlatma, havalandırma, ısıtma sistemleri, mobilyalar ve diğer eşyalar örnek olarak sayılabilir. Depremlerde ortaya çıkan hasarların ve yaralanmaların yarısı yapısal olmayan risklerden kaynaklanmaktadır.
Depreme karşı alınacak tedbirlere olası bir depremde kayarak, düşerek ya da kırılarak bize zarar verebilecek eşyaları belirleyeceğimiz tehlike avı ile başlamak yerin de olacaktır. Belirlenen eşyaların yerini değiştirerek ve ya onları sabitleyerek ortaya çıkaracakları tehditlerden korunmak mümkündür.
Tehlike Avını yaparken;
- Tüm aile bireylerinin katılımıyla eviniz de yapın.
- Evinizin her yerini, oda oda gezerek olası bir depremde nelerin kayarak, düşerek ya da kırılarak tehlike oluşturabileceğini hesap edin
- Ailenizle en çok zaman geçirdiğiniz yerleri -yatak odası mutfak oyun odası gibi- tekrar tekrar kontrol edin
- Yakaladığınız tehlikeleri bir liste haline getirin. Öncelikleri belirleyerek bulunan tehlikeler giderilene kadar takip edin. Bu öncelikler yaşamsal tehdit oluşturacak eşyaların (giysi dolapları, kitaplıklar vb.), maddi ya da iş kaybına sebep olabilecek eşyaların (bilgisayarlar, elektronik cihazlar, vb.), olası bir tahliye esnasında çıkış noktamızı devrilerek, düşerek ve kırılarak kapatacak eşyaların sabitlenmesi ya da yerlerinin değiştirilmesi şeklinde olabilir.
- Eşyaları sabitlerken duvardan geçen elektrik, su ve doğalgaz hatlarını hesap edin
Siz de aşağıda ki formu kullanarak yaşam alanlarınızda ki tehlikeleri avlayabilirsiniz.